Herbekijk het webinar "Aan de slag met Generatie Rookvrij in jouw gemeente"

Herbekijk het webinar "Aan de slag met Generatie Rookvrij in jouw gemeente"

05 May 2022

Zien roken, doet roken. Daarom gaan steeds meer gemeentes aan de slag met rookvrije terreinen. Maar wat is Generatie Rookvrij? En hoe doe je dat, je terreinen rookvrij maken? Wat komt er bij kijken, wat zijn de succesfactors en hoe betrek je jouw inwoners in het project? Op dinsdag 3 mei organiseerde Generatie Rookvrij een webinar voor gemeentes die aan de slag willen met Generatie Rookvrij. (Her)bekijk de opnames.

Het programma:

Inleiding Generatie Rookvrij

Rookvrije terreinen in je gemeente dragen bij aan Generatie Rookvrij. Deze beweging van burgers, gemeentes en organisaties zet zich in voor een samenleving waar kinderen kunnen opgroeien zonder blootgesteld te worden aan tabaksrook en de verleidingen om te beginnen roken. Maar waarom zou je een terrein rookvrij maken? Wat zijn de voordelen van een rookvrij terrein? In deze deelsessie wordt het project Generatie Rookvrij toegelicht.
 
Door Danielle Van Kalmthout, Coördinator Alliantie voor een Rookvrije Samenleving en Generatie Rookvrij

>> (Her)bekijk de opname

Resultaten vragenlijst rookbeleid gemeentes

In december 2021 stuurde Generatie Rookvrij een vragenlijst naar alle Vlaamse lokale besturen om de bekendheid van Generatie Rookvrij te meten en de activiteiten van de gemeentes in het kader van Generatie Rookvrij in kaart te brengen. De vragenlijst peilde ook naar de ervaringen van de gemeentes met het proces van het rookvrij maken van hun terreinen, naar de tevredenheid van het aangeboden signalisatie- en communicatiemateriaal en naar de toekomstplannen van de gemeentes in het kader van Generatie Rookvrij. Die inzichten geven een indruk op hoe wijdverspreid de maatschappelijke beweging is en hoe steden en gemeentes het proces ervaren. In deze deelsessie worden de resultaten van de vragenlijst gepresenteerd.

Door Lore Pil, Experte Preventie en Vroegopsporing bij Kom op tegen Kanker

>> (Her)bekijk de opname

Praktijkvoorbeeld 1: Stad Aarschot

De Vlaamse Logo’s ondersteunen lokale besturen op maat, ook bij de uitrol van Generatie Rookvrij. In deze deelsessie worden de ervaringen met het project in Stad Aarschot toegelicht: Hoe start je? Wie betrek je nog? Welke moeilijkheden (en oplossingen) zijn er?
 
Door Alana De Groof, Project- en communicatiemedewerker bij LOGO Oost-Brabant vzw

>> (Her)bekijk de opname

Praktijkvoorbeeld 2: Gemeente Mol

In Gemeente Mol wordt de campagne Generatie Rookvrij stapsgewijs uitgerold. In mei 2021 werd de rookvrije sportsite Den Uyt gelanceerd en sinds januari 2022 ontvangen alle jonge ouders bij de geboorte van hun baby een slabbetje met info over Generatie Rookvrij als welkomstgeschenkje. In deze sessie wordt uitgelegd hoe de gemeente te werk is gegaan en welke volgende stappen zij willen ondernemen om Generatie Rookvrij uit te rollen.
 
Door Hilde Mattheuwsen, medewerker Gezondheid bij Dienst Jeugd en Sport bij Gemeente Mol

>> (Her)bekijk de opname

Communiceren aan een rookvrij terrein: tips voor een gesprek om rookvrije regels na te leven

Een terrein rookvrij maken is één stap. Maar hoe zorg je ervoor dat de regels worden nageleefd? En wat doe je als er toch iemand rookt op je rookvrije terrein? In deze deelsessie krijg je meer uitleg over de workshop ‘Communiceren aan een rookvrij terrein’ met tips voor een gesprek om rookvrije regels na te leven.

Door Mieke Van Croonenburg, Program Lead Tobacco, UV & Nutrition bij Stichting tegen Kanker

>> (Her)bekijk de opname