Gemeente Oostkamp

Qui?
Gemeente Oostkamp
Siemenslaan
 
1

8020
 
Oostkamp

En bref

Op maandag 31 mei, Werelddag Zonder Tabak, benadrukt gemeente Oostkamp het belang van kinderen rookvrij te kunnen laten spelen. Daarom worden op heel wat Oostkampse speelpleinen borden geplaatst met de boodschap “hier speel ik rookvrij”.

Elke week beginnen in België honderden jongeren te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Oostkamp wil zijn toekomstige jongeren beschermen tegen tabaksverslaving en ondertekende daarom het charter van Generatie Rookvrij.

Rookvrij maken van speelpleinen
Generatie Rookvrij is een brede beweging van organisaties en burgers, waaronder het Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker, die ijveren voor een samenleving waar zo min mogelijk verleiding is voor kinderen en jongeren om te beginnen met roken. Door het rookvrij maken van omgevingen waar vaak kinderen en jongeren komen, willen ze kinderen rookvrij laten opgroeien. Mogelijke plaatsen zijn: speeltuintjes, sportterreinen, jeugdorganisaties, kinderboerderijen … Oostkamp zet een eerste stap door het rookvrij maken van de speelpleintjes. In elke deelgemeente wordt er op minstens 1 speelplein een bord geplaatst met de boodschap “hier speel ik rookvrij”. Het is de bedoeling om tegen het najaar, wanneer de algemene signalisatie op de speelpleinen wordt vernieuwd, op elk speelplein in 8020 die boodschap te hebben staan. Volgend jaar worden de sportterreinen voorzien van signalisatie.

We rekenen op de medewerking van de ouders om gehoor te geven aan deze oproep. Generatie Rookvrij is niet het verhaal van een rookverbod. We willen de rokers wél vragen om de volgende generatie te helpen. Rokers willen vaak zelf ook niet dat hun kinderen beginnen roken, daarom rekenen we ook op hun steun om deze campagne te ondersteunen.

Bellenblaasactie 31 mei
In het kader van de Werelddag zonder Tabak, organiseert Generatie Rookvrij een ludieke bellenblaasactie. Hierbij blazen kinderen bellen onder het motto “Ik blaas liever bellen dan rook”. Twee basisscholen uit Oostkamp nemen hieraan deel. In totaal zullen zo’n 600 kinderen bellen blazen met bellenblazers die bestickerd werden door personen van ‘t Valkennest.

Burgemeester Jan de Keyser: “Aan de hand van borden op de speelpleintjes met de quote ‘hier speel ik rookvrij’ willen we ouders sensibiliseren om er niet te roken wanneer kinderen aan het spelen zijn. Want zien roken, doet roken. Als Generatie Rookvrij zich verder uitdeint, zal voor de volgende generatie niet-roken de nieuwe norm zijn. Dit zal jongeren weerbaarder maken om niet te beginnen met roken.”